Inne aktualności
- Kraków. Scena NCK dla dorosłych: maj – grudzień 2025 23.04.2025 15:54
-
Warszawa. Grać czy nie grać - instytucje kultury w dzień żałoby narodowej 23.04.2025 15:17
-
Gdańsk. Międzynarodowy spektakl „We are HAMLET” na 461. urodziny Szekspira – dziś w GTS 23.04.2025 15:01
-
Warszawa. Warsztaty z prawa autorskiego dla fotografów i fotografek w Instytucie Teatralnym 23.04.2025 14:53
- Gdańsk. Od jutra 7. Festiwal „Odnalezione w tłumaczeniu” 23.04.2025 14:50
- Poznań. „Obywatel B.” na jubileusz 25-lecia Teatru Usta Usta 23.04.2025 14:46
- Kraków. Mała Korea w Łaźni Nowej: wydarzenia towarzyszące polskiej premierze „Haribo Kimchi” 23.04.2025 14:45
- Ruda Śląska. Widowisko „Noc Tańca” w Śląskim Teatrze Impresaryjnym 23.04.2025 13:58
- Kraków. Scena Supernova zaprasza na pokazy „Adaptacji” 23.04.2025 13:41
-
Łódź. Człowiek człowiekowi poetą. Kwiecień w Krakowskim Salonie Poezji 23.04.2025 13:31
-
Warszawa. Ogłoszono program 45. Warszawskich Spotkań Teatralnych 23.04.2025 13:04
-
Warszawa. Dziś w Instytucie Teatralnym seminarium encyklopedyczne „Wiedza o teatrze w gąszczu dyscyplin” 23.04.2025 12:43
- Wsola. Muzeum Gombrowicza zaprasza na monodram „IVONA” 23.04.2025 12:38
- Poznań. Halina Łabonarska czyta „Dzienniczek” św. siostry Faustyny na Verba Sacra 23.04.2025 11:29
W środę (05.01) w jeleniogórskim Teatrze im. Cypriana Kamila Norwida miała miejsce konferencja prasowa poświęcona sobotniej (8 stycznia, godz. 19.00) premierze – spektaklowi „Królowa cateringu" (w przekładzie Klaudyny Rozhin) autorstwa kanadyjskiej dramatopisarki, aktorki i niezależnej producentki teatralnej Alison Lawrence. Przedstawienie reżyseruje Maciej Kowalewski.
– W „Królowej cateringu" mamy możliwość zobaczenia nowych twarzy – mówi Tadeusz Wnuk, dyrektor Teatru im. Norwida. Przy okazji szef teatru zapowiedział następną realizację – komedię Neila Simona „Przez park na bosaka" w reżyserii Andrzeja Nejmana, który gościł na ubiegłorocznych XLVIII Jeleniogórskich Spotkaniach Teatralnych grając w farsie „Tydzień, nie dłużej..." w wykonaniu warszawskiego Teatru Kwadrat.
Od tego sezonu do zespołu aktorskiego dołączyli: Ewa Dobrucka, Jakub Głukowski i Tomasz Marczyński. Niektórzy z nich debiut na deskach teatrów mają już za sobą, a innych oglądamy po raz pierwszy w jeleniogórskich produkcjach, które są już na afiszu. Ponadto w najnowszej premierze wystąpią: Agata Darnowska, Marta Kędziora i Robert Mania.
– To bardzo dobrze napisana, mądra, ciepła komedia o ludziach i ich losach, o braku odwagi na oddanie się swojej pasji, o nadziei i o tym, że prawdziwa miłość wciąż może przyjść. Sztuka dzieje się w kuchni wielkiego domu kanadyjskich prawników przed bożonarodzeniowym przyjęciem dla wspólników tejże kancelarii. A głównymi bohaterami są pracownicy firmy cateringowej – opowiada reżyser spektaklu Maciej Kowalewski (także opracowanie muzyczne), który swego czasu zyskał rozgłos jako autor sztuk pisanych dla legnickiego Teatru im. Heleny Modrzejewskiej („Ballada o Zakaczawiu", scenariusz stworzony wspólnie z Krzysztofem Kopką i Jackiem Głombem, oraz „Obywatel M.", sztuka inspirowana biografią urzędującego wówczas premiera Leszka Millera). Laureat wielu nagród teatralnych za reżyserię „Miss Hiv" i „Bomby" (obydwie sztuki swojego autorstwa), sympatię telewidzów zaskarbił sobie natomiast dzięki roli Franka Stachyry w sitcomie „Lokatorzy".
Autorem scenografii jest Wojciech Stefaniak, który dla jeleniogórskiego teatru zaprojektował już wcześniej scenografię do „Ośmiu kobiet" (2018), „Co widział kamerdyner?" (2019) i „Pułapki na myszy" (2020), a kostiumy przygotowała Emilia Czartoryska.
– Przygotowując się do tego spektaklu byłem w restauracji podczas pory lunchowej, gdzie zaobserwowałem prawie gotową choreografię. Należało znaleźć sposób poruszania się, który jest prawdziwy dla aktora i granej postaci. Ciało cały czas mówi, nie kłamie. Wypowiadając kwestie, trzeba to pokazać – komentuje Bartłomiej Ostapczuk, który jest odpowiedzialny za ruch sceniczny.
Po zakończeniu konferencji przedstawiciele mediów mieli możliwość obejrzenia krótkich fragmentów „Królowej cateringu".