Inne aktualności
- Rudka. XVII Ogólnopolski Festiwal Teatrów i Monodramistów „Wyżyna Teatralna” 26.07.2024 17:26
- Nowy RAPTULARZ: Dramaty z probówki 26.07.2024 16:50
- Lublin/ Akrobaci, klowni, cyrkowcy na ulicach miasta podczas Carnavalu Sztukmistrzów 26.07.2024 16:00
- Podlaskie. Rozpoczyna się wędrowny teatralny „Wertep” 26.07.2024 14:02
- Sopot. Teatr Atelier dla dorosłych i dla dzieci 26.07.2024 13:42
- Warszawa. Sebastian Fabijański wyreżyserował bajkę dla dorosłych 26.07.2024 11:34
- Zakopane. Teatr „Witkacy” zaczyna 40. sezon artystyczny 26.07.2024 09:45
- Busko-Zdrój. „Związek otwarty” kolejny raz na scenie Buskiego Samorządowego Centrum Kultury 26.07.2024 09:40
- Pińczów. Spektakl komediowy za kilkanaście dni na wirydarzu Belwederu 26.07.2024 09:33
- Łódź. W Teatrze Pinokio będzie sklep i kawiarnia 26.07.2024 09:23
- Gdańsk. Wraca projekt Metropolitalnej Opery Bałtyckiej 26.07.2024 09:09
- Kraków. Przełom. Dyrektor Głuchowski ma zostać w Teatrze im Słowackiego 26.07.2024 09:00
- Warszawa. 45 lat temu zmarł Stefan Wiechecki „Wiech” zwany Homerem warszawskiej ulicy 26.07.2024 08:35
- Warszawa. Rzecznik MSZ: ogłosimy konkurs na ponad 20 stanowisk dyrektorów lub zastępców dyrektorów Instytutów Polskich 26.07.2024 08:25
Kiedy dorasta się, mając dziadka piekarza, ojca trębacza i zarazem inspektora rzeźni, a matka śpiewa w operze, trudno nie skręcić w którąś w tych ścieżek. Giacchimo Rossini pokochał i muzykę, i kuchnię. W poświąteczną środę Teatr Wielki przypomni "Stabat Mater" w opracowaniu mistrza włoskiej opery.
Masło, oliwa truflowa, medaliony z polędwicy wołowej, białe pieczywo, wątróbka drobiowa pokrojona w plastry, brandy, madera, wywar z cielęciny i czosnek. To składniki niezbędne do przyrządzenia słynnych na całym świecie mięsnych medalionów podawanych na grzankach, czyli dania „Tournedos à la Rossini". Zbieżność nazwisk nie jest tu przypadkowa.
Gioachino Rossini
Człowiek, któremu przypisuje się skomponowanie dania, oraz twórca słynnych oper „Cyrulik sewilski" i „Wilhelm Tell", to ta sama osoba. Rossini specjalizował się podobno w różnych rodzajach mięs w wystawnej oprawie z dodatków. A komponowanie oper miał porzucić w wieku 37 lat, po napisaniu 39 dzieł. Po to, by oddać się jedzeniu.
Cholera, sensacja i walka o prawa autorskie
W środę Teatr Wielki przypomni trzynastowieczny utwór „Stabat Mater" w opracowaniu mistrza włoskiej opery. Z jego powstaniem łączą się i Wielkanoc, i pandemia. Kompozycję zamówił u Gioacchino Rossiniego prałat don Manuel Fernández Vareli – właśnie na zbliżające się święta Zmartwychwstania Pańskiego. Kompozytor zlecenie przyjął, ale z jego dokończeniem miał pewien problem. Z pomocą przyszedł mu przyjaciel – Giovanni Tadolini, który opracował arie, podczas gdy sam Rossini tworzył partie orkiestry i chóru. Ostatecznie na swoje wykonanie przed publicznością dzieło i tak musiało poczekać wiele miesięcy z powodu szalejącej w Europie epidemii cholery. Kiedy kwarantanna się skończyła i do wykonania wreszcie doszło – przy okazji następnych Świąt Wielkanocnych – okazało się sensacją na tyle, że Rossini usunął partie przyjaciela i uzupełnił je swoimi, by móc dysponować prawami autorskimi.
W Poznaniu „Stabat Mater" będzie można posłuchać w wykonaniu solistów Teatru Wielkiego. Zaśpiewają: Małgorzata Olejniczak-Worobiej, Magdalena Wilczyńska-Goś, Piotr Friebe i Damian Konieczek. Muzyków poprowadzi współczesny mistrz batuty, również Włoch – Marco Guidarini. Początek koncertu w środę o godz. 19 w auli UAM. Bilety: 40-80 zł.