Inne aktualności
- Poznań. „Gra w kontra-s-TY” premierowo w CK Zamek 11.08.2022 14:34
- Gdańsk. ZIAJA mecenasem Teatru Wybrzeże 11.08.2022 14:30
- Poznań. Teatr Muzyczny na Top of the Top Sopot Festival 11.08.2022 14:20
- Warszawa. We wrześniu premiera „Samotności długodystansowca” Teatru WARSawy w Teatrze XL 11.08.2022 14:10
- Kraków. Będzie drugi przetarg na budowę Krakowskiego Centrum Muzyki 11.08.2022 12:58
- Warszawa. Międzypokoleniowe Spotkania Taneczne w Capitolu 11.08.2022 11:15
-
Sopot. Unikalny przegląd teatru dokumentalnego. Zbliża się XI Festiwal „Sopot Non-Fiction” 11.08.2022 10:57
- Toruń. 28. Międzynarodowy Festiwal Teatrów Lalek „Spotkania” jesienią w Baju Pomorskim 11.08.2022 10:28
-
Warszawa. Przedłużono nabór na rezydencje [email protected] Critics NITRA 2022 11.08.2022 10:26
-
Wrocław. Ponad 6 tysięcy widzów Letniego Kina Opery Wrocławskiej 11.08.2022 10:22
- Rzeszów. Zbliża się Festiwal Trans/Misje – Trójmorze ’22 i letnia edycja Przestrzeni Sztuki – Teatr 11.08.2022 10:15
- Litwa. We wrześniu ruszy III Międzynarodowy Festiwal Sztuki Trans/Misje Balticum 11.08.2022 10:07
- Katowice. Na sierpniowym afiszu Żelaznego: „Seks dla opornych” i „Shirley Valentine” 11.08.2022 09:58
- Słupsk. Weekend z „Wykrywaczem kłamstw” na podwórku Nowego Teatru 11.08.2022 09:26
Kiedy dorasta się, mając dziadka piekarza, ojca trębacza i zarazem inspektora rzeźni, a matka śpiewa w operze, trudno nie skręcić w którąś w tych ścieżek. Giacchimo Rossini pokochał i muzykę, i kuchnię. W poświąteczną środę Teatr Wielki przypomni "Stabat Mater" w opracowaniu mistrza włoskiej opery.
Masło, oliwa truflowa, medaliony z polędwicy wołowej, białe pieczywo, wątróbka drobiowa pokrojona w plastry, brandy, madera, wywar z cielęciny i czosnek. To składniki niezbędne do przyrządzenia słynnych na całym świecie mięsnych medalionów podawanych na grzankach, czyli dania „Tournedos à la Rossini". Zbieżność nazwisk nie jest tu przypadkowa.
Gioachino Rossini
Człowiek, któremu przypisuje się skomponowanie dania, oraz twórca słynnych oper „Cyrulik sewilski" i „Wilhelm Tell", to ta sama osoba. Rossini specjalizował się podobno w różnych rodzajach mięs w wystawnej oprawie z dodatków. A komponowanie oper miał porzucić w wieku 37 lat, po napisaniu 39 dzieł. Po to, by oddać się jedzeniu.
Cholera, sensacja i walka o prawa autorskie
W środę Teatr Wielki przypomni trzynastowieczny utwór „Stabat Mater" w opracowaniu mistrza włoskiej opery. Z jego powstaniem łączą się i Wielkanoc, i pandemia. Kompozycję zamówił u Gioacchino Rossiniego prałat don Manuel Fernández Vareli – właśnie na zbliżające się święta Zmartwychwstania Pańskiego. Kompozytor zlecenie przyjął, ale z jego dokończeniem miał pewien problem. Z pomocą przyszedł mu przyjaciel – Giovanni Tadolini, który opracował arie, podczas gdy sam Rossini tworzył partie orkiestry i chóru. Ostatecznie na swoje wykonanie przed publicznością dzieło i tak musiało poczekać wiele miesięcy z powodu szalejącej w Europie epidemii cholery. Kiedy kwarantanna się skończyła i do wykonania wreszcie doszło – przy okazji następnych Świąt Wielkanocnych – okazało się sensacją na tyle, że Rossini usunął partie przyjaciela i uzupełnił je swoimi, by móc dysponować prawami autorskimi.
W Poznaniu „Stabat Mater" będzie można posłuchać w wykonaniu solistów Teatru Wielkiego. Zaśpiewają: Małgorzata Olejniczak-Worobiej, Magdalena Wilczyńska-Goś, Piotr Friebe i Damian Konieczek. Muzyków poprowadzi współczesny mistrz batuty, również Włoch – Marco Guidarini. Początek koncertu w środę o godz. 19 w auli UAM. Bilety: 40-80 zł.