Inne aktualności
- Warszawa. Spektakl „Metoda Selekcji” w DK Zacisze 07.02.2023 19:58
-
Łódź. „Wojna. Kobieta. Teatr” tematem XXIX Festiwalu Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych 07.02.2023 18:27
-
Bydgoszcz. Leonard Pietraszak spoczął na Cmentarzu Starofarnym 07.02.2023 16:30
- Wrocław. „Przesilenia” - wernisaż wystawy fotografii teatralnej Tobiasza Papuczysa 07.02.2023 16:24
- Wrocław. Młode talenty aktorskie poszukiwane. Startuje nabór monodramów do FeTA 2023 07.02.2023 15:17
- Łódź. „Komedia romantyczna” na walentynki 07.02.2023 15:12
- Rzeszów. „Opowiastki frywolne” Teatru Przedmieście (według „Dekameronu”) wracają w lutym 07.02.2023 14:56
- Bydgoszcz. Odbyły się uroczystości pogrzebowe Leonarda Pietraszaka 07.02.2023 14:30
- Gdańsk. Warsztat do spektaklu „Koło Sprawy Bożej" w Wybrzeżu 07.02.2023 14:22
-
Warszawa. V edycja Konkursu Wydawniczego 07.02.2023 12:30
- Poznań. Wkrótce premiera „Kilku dziewczyn / Some Girl(s)" Neila LaBute'a w Teatrze Nowym 07.02.2023 12:11
- Łódź. Kolejna nagroda dla spektaklu „Chciałem być” o Krzysztofie Krawczyku 07.02.2023 12:05
-
Gdańsk. 27. Festiwal Szekspirowski pod hasłem „Cudowna jest głupota tego świata!” 07.02.2023 11:57
-
Wrocław. Werdykt V Konkursu Dramaturgicznego Strefy Kontaktu 07.02.2023 11:42
Kiedy dorasta się, mając dziadka piekarza, ojca trębacza i zarazem inspektora rzeźni, a matka śpiewa w operze, trudno nie skręcić w którąś w tych ścieżek. Giacchimo Rossini pokochał i muzykę, i kuchnię. W poświąteczną środę Teatr Wielki przypomni "Stabat Mater" w opracowaniu mistrza włoskiej opery.
Masło, oliwa truflowa, medaliony z polędwicy wołowej, białe pieczywo, wątróbka drobiowa pokrojona w plastry, brandy, madera, wywar z cielęciny i czosnek. To składniki niezbędne do przyrządzenia słynnych na całym świecie mięsnych medalionów podawanych na grzankach, czyli dania „Tournedos à la Rossini". Zbieżność nazwisk nie jest tu przypadkowa.
Gioachino Rossini
Człowiek, któremu przypisuje się skomponowanie dania, oraz twórca słynnych oper „Cyrulik sewilski" i „Wilhelm Tell", to ta sama osoba. Rossini specjalizował się podobno w różnych rodzajach mięs w wystawnej oprawie z dodatków. A komponowanie oper miał porzucić w wieku 37 lat, po napisaniu 39 dzieł. Po to, by oddać się jedzeniu.
Cholera, sensacja i walka o prawa autorskie
W środę Teatr Wielki przypomni trzynastowieczny utwór „Stabat Mater" w opracowaniu mistrza włoskiej opery. Z jego powstaniem łączą się i Wielkanoc, i pandemia. Kompozycję zamówił u Gioacchino Rossiniego prałat don Manuel Fernández Vareli – właśnie na zbliżające się święta Zmartwychwstania Pańskiego. Kompozytor zlecenie przyjął, ale z jego dokończeniem miał pewien problem. Z pomocą przyszedł mu przyjaciel – Giovanni Tadolini, który opracował arie, podczas gdy sam Rossini tworzył partie orkiestry i chóru. Ostatecznie na swoje wykonanie przed publicznością dzieło i tak musiało poczekać wiele miesięcy z powodu szalejącej w Europie epidemii cholery. Kiedy kwarantanna się skończyła i do wykonania wreszcie doszło – przy okazji następnych Świąt Wielkanocnych – okazało się sensacją na tyle, że Rossini usunął partie przyjaciela i uzupełnił je swoimi, by móc dysponować prawami autorskimi.
W Poznaniu „Stabat Mater" będzie można posłuchać w wykonaniu solistów Teatru Wielkiego. Zaśpiewają: Małgorzata Olejniczak-Worobiej, Magdalena Wilczyńska-Goś, Piotr Friebe i Damian Konieczek. Muzyków poprowadzi współczesny mistrz batuty, również Włoch – Marco Guidarini. Początek koncertu w środę o godz. 19 w auli UAM. Bilety: 40-80 zł.