Logo
Aktualności

Warszawa. Teatralna Szkoła Gotowania w Komunie Warszawa

6.06.2025, 13:46 Wersja do druku

To już trzeci sezon Teatralnej Szkoły Gotowania. Kultura i kuchnia? Oczywiście. Komuna Warszawa wierzy w integracyjną i kulturotwórczą moc wspólnego przygotowywania posiłków.

fot. mat. teatru

Jak co roku latem, zapraszamy do plenerowej kuchni w naszym ogrodzie. Razem przygotujemy przepisy zgłoszone w open callu przez naszą publiczność.

KUCHNIA & FILM

PAKISTAŃSKI TALERZ Anny Konik

sobota, 7.06.2025, godz. 13.00-15.00 

Gotujemy pod okiem Anny Konik, artystki wizualnej i reżyserki artystycznych filmów dokumentalnych, która zabierze nas w kulinarną podróż do pakistańskiej kuchni pachnącej przyprawami i wypełnionej gościnnością.

W Karaczi Anna nakręciła swój najnowszy film – „A Song of Humble Beauty” – który można oglądać online do 15.06 w ramach 65. Krakowskiego Festiwalu Filmowego.

Wędrując po uliczkach, bazarach, warsztatach i lokalnych sklepikach współczesnego Karaczi, artystka podglądała pracę tradycyjnych farbiarzy, garncarzy czy hafciarek. Jej pozbawiony słów, bogaty wizualnie poemat to zarazem filmowa medytacja wokół bogactwa pakistańskiej kultury przy oczyszczających dźwiękach sufickich mantr.

Anna będzie z nami, więc odrobinę pakistańskiego klimatu odtworzymy w naszym ogrodzie. W menu Mix Veg Bhuna Dhaba z plackami roti i ryżem.

WSTĘP WOLNY

PREMIERA STAROMIEJSKIEGO DOMU KULTURY

WOKÓŁ KSIĄŻKI KATY BENTALL „ZIELONE ZAPISKI”

sobota, 28.06.2025, godz. 13.00-15.00 

Razem ze Staromiejskim Domem Kultury zapraszamy na specjalne wydanie Teatralnej Szkoły Gotowania. Będziemy gotować dania zainspirowane poetycką książką Katy Bentall „Zielone zapiski”, której wydawcą jest SDK.

Katy Bentall – brytyjska pisarka i artystka wizualna – dzieli swój czas między wsią Dobre we wschodniej Polsce a nadmorskim miasteczkiem portowym Felixstowe w Wielkiej Brytanii. W swojej najnowszej książce w jednym z wierszy podaje przepis na czerwoną kapustę – spodziewajcie się jej na talerzu.

WSTĘP WOLNY

PERSKIE DANIE SPOLONIZOWANE

GORMEH SABZI

sobota, 5.07.2025, godz. 13.00-15.00 

Na liście składników do tego przepisu są m.in. grzyby, czerwona fasola, kolendra i perskie limonki suszone. I dużo przypraw, bo gormeh sabzi znaczy "gulasz ziołowy". U nas w wersji zweganizowanej i lekko spolonizowanej. Przepis zgłosiła Zuzia Palkowska, która tak napisała o tym daniu:

„Nauczyłam się gotować je od izraelskiego szefa kuchni na portugalskiej farmie, na której pracowałam. Jest to totalnie niezwykła historia, ponieważ – dosłownie – gotując to danie, zakochałam się na zabój w moim obecnym partnerze. Razem pomagaliśmy tego wieczora w kuchni i nigdy nie zapomnę smaku tej nieziemskiej kolacji. Od tamtej pory gotuję gormeh sabzi zawsze dla moich najukochańszych osób. Jest w tym daniu coś niezwykłego i mam nadzieję, że będziemy mogli ugotować je razem w ramach Szkoły Gotowania”.

WSTĘP WOLNY

POLSKI COMFORT FOOD I KARNAWAŁ W RIO

TACOS & SALSA DE JANEIRO

LENIWE Z TRUSKAWKAMI

sobota, 19.07.2025, godz. 13.00-15.00 

Przygotujemy przepis Gaby Tram na tacosy z warzywnym chilli i czterema salsami.

Salsa nr 1: pomidory, kolendra, pietruszka, czerwona cebula, limonka.

Salsa nr 2: dojrzały ananas, imbir, kolendra, mięta, limonka.

Salsa nr 3: mango, chilli, mięta, limonka, szalotka.

Salsa nr 4: guacamole, por favore!

Na drugie (lub pierwsze) będą leniwe z truskawkami według przepisu Sonaty Galli.

FINAŁ I PREMIERA ZESZYTU Z PRZEPISAMI

DANIA TEATRALNE

sobota, 27.09.2025, godz. 13.00-15.00 

Przygotujemy dania teatralne wybrane w open callu przez dyrektorkę i dyrektora Teatru Komuna Warszawa: 

1. „Jajo w koszyczku”  Andreia Novika

2. „Muchomory na humory” Oli Kowalczyk

3. „Makaron dla zespołu teatralnego” Joanny Klass.

PODAJ DALEJ!

WYMIANKA KSIĄŻEK KULINARNYCH

podczas każdej Szkoły Gotowania 

Teatralną Szkołę Gotowania prowadzi Junona Lamcha-Grynberg.

Partnerem wydarzeń jest Gospodarstwo Ludwik Majlert.

Wydarzenia objęte są Honorowym Patronatem Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy.

Działalność Teatru Komuna Warszawa wspierana jest przez m.st. Warszawa.

Źródło:

Materiał nadesłany

Wątki tematyczne

Sprawdź także