15 i 16 marca o godz. 20.00 w Teatrze XL ponownie będzie można obejrzeć „Biznes od kuchni” w reż. Diany Karamon. Kolejne pokazy w kwietniu.
W polskiej mentalności i w powszechnym obiegu właściciel to po prostu “prywaciarz” oraz ten, na którego się “robi”. Opływający z pewnością w dostatki, trochę hucpiarz i grubianin, który pobiera ciężko zarobione przez pracowników pieniądze po to, żeby zabrać siebie i swoje dobrze dożywione pociechy, żony czy też kochanki lub kochanków na kolejne wakacje w Turcji.
Oczywiście Januszów biznesu nam nie brak, ale przecież nawet na rodzimym podwórku mamy biznesmenów z prawdziwego zdarzenia.
“Biznes od kuchni” to sztuka dla każdego kto był, chce być lub jest “na swoim”.
Ci co doświadczyli, wiedzą że to ani komedia, ani dramat - to jest tragifarsa, komediodramat lub też istna groteska. A liczne wyobrażenia o szybkim i pewnym sukcesie bardzo szybko zderzają się z rzeczywistością, nawet brutalnością świata. To żadna bajka… Choć bywają piękne zakończenia.
Pokolenie, które wierzy we własną sprawczość
Roman, młody dziennikarz, bohater tragikomicznej opowieści “Biznesu od kuchni” inwestuje wszystkie posiadane pieniądze w otwarcie kawiarni z księgarnią. Jest to dla niego inwestycja pod stałe źródło stabilnego dochodu - dla niego i ukochanej żony, Ewy.
Uśmiechają się z politowaniem Ci, co wiedzą już na co naraził siebie i żonę. Nie bez powodu mówi się, że kto pracował w gastro w cyrku się nie śmieje.
Po zorganizowaniu oficjalnego otwarcia kawiarni "Parnas" okazuje się, że to był pikuś przy codziennej działalności nawet prostej gastronomii. A powszechne przekonanie o urokach posiadania własnego biznesu jest bardziej skomplikowane niż się wydaje.
W miarę upływu czasu brakuje pieniędzy, a konflikty między Romkiem a Ewą stają się chlebem powszednim. Z życia wzięte…
"Biznes od kuchni" to emocjonalna podróż przez życiowe wyzwania, osiąganie sukcesu i próbę odnalezienia sensu i stabilności. Historia o próbach naprawy złamanych więzi, o walce z własnymi lękami i niepewnością w obliczu trudności życiowych. Opowieść o próbie znalezienia balansu między marzeniami a rzeczywistością, między samotnością a potrzebą bliskości.
Czy Roman odnajdzie równowagę między osobistym życiem a sukcesem biznesowym czy też straci wszystko na skutek niespodziewanego zawirowania losu? A może jak to w “cyrku” zaskoczy nas zupełnie nieoczekiwany finał?
"BIZNES OD KUCHNI”
Teatr XL, Plac Hallera 5, Warszawa
15 i 16 marca, godz. 20.00
12 i 13 kwietnia, godz. 20.00