EN

1.12.2022, 17:32 Wersja do druku

O operze (nie tylko) przy deserze

mat. wydawcy

Książka ta ma wszelkie walory, by stać się bestsellerem wydawniczym, po który sięgnąć mogą, a nawet powinni, zarówno miłośnicy gotowania i opery, jak i ci, którzy z dobrodziejstw kuchni korzystają tylko wtedy, gdy spożywają, a teatry operowe omijają szerokim łukiem - o książce Marzeny Rogalskiej i Aleksandry Kurzak „Dobrissimo! Opera od kuchni” pisze Krzysztof Krzak w Teatrze dla Wszystkich.

W zalewie mniej lub bardziej wartościowych biografii i wywiadów – rzek zdarzają się czasami takie perełki, jak ta stworzona przez dziennikarkę telewizyjną i pisarkę Marzenę Rogalską oraz wybitną śpiewaczkę operową Aleksandrę Kurzak. Pozycję tę wydało pod koniec listopada Wydawnictwo Znak.

Książka „Dobrissimo! Opera od kuchni”, bo o niej tu mowa, ma wszelkie walory, by stać się bestsellerem wydawniczym, po który sięgnąć mogą, a nawet powinni, zarówno miłośnicy gotowania i opery, jak i ci, którzy z dobrodziejstw kuchni korzystają tylko wtedy, gdy spożywają, a teatry operowe omijają szerokim łukiem. Intrygujący jest już sam tytuł, a zwłaszcza jego pierwsza część, którą stanowi oryginalny polsko–włoski neologizm. Druga natomiast część zdradza dominujące tematy poruszane przez dwie rozmawiające panie, które połączyła w przyjaźń miłość do opery i wysublimowanych smaków. Pomysł na tę kulinarno–muzyczną opowieść zrodził się podczas pandemii, gdy znakomita polska sopranistka, znana z występów na największych scenach operowych świata z Metropolitan Opera w Nowym Jorku, Royal Opera House w Londynie i Opera Bastille w Paryżu na czele, Aleksandra Kurzak, pozbawiona możliwości występowania na scenie z powodu zamknięcia teatrów, rozpoczęła na swoich mediach społecznościowych publikowanie zdjęć przygotowanych przez siebie potraw. Liczne prośby od obserwujących jej profil fanów o przepisy zachęciły ją do stworzenia publikacji zwartej w postaci książki właśnie. Wśród miłośników kulinarnego (i nie tylko) talentu śpiewaczki znalazła się również znana z wielu programów telewizyjnych (m.in. „Pytanie na śniadanie” i „Miasto kobiet”) dziennikarka, Marzena Rogalska, która w swoim dorobku ma także kilka powieści.

Ich wspólne dzieło, powstałe głównie w ubiegłym roku w domu śpiewaczki na południu Francji, ma stosunkowo oryginalną konstrukcję. Każdy z dwudziestu jej rozdziałów noszących tytuły oper, w których Kurzak występowała, kończy się przepisem dania przygotowanego przez artystkę w jakiś sposób powiązanego z danym utworem. Znajdują się wśród nich m.in. „Traviata” i „Otello” Verdiego (ratattouille i farfalle ai carciofi), „Tosca” i „Madama Butterfly” Pucciniego (saltimbocca alla romana i poisson en croûte de sel), „Carmen” Bizeta (gulasz), „Straszny dwór” Moniuszki (rabarbarotka) i „Napój miłosny” Donizettiego, mający istotną rolę w życiu śpiewaczki i jej rodziny (soupe de champagne). Wcześniej jednak czytelnik może przeczytać wybrany przez nią cytat z operowego dzieła, zwartą historię jego powstania i streszczenie akcji. Nie brakuje w nich zarówno dramatycznych, jak i humorystycznych elementów. Sopranistka zdradza kulisy przygotowania i prezentacji spektakli operowych (ciekawa jest w tym procesie rola osób zwanych… coverami). Podczas wspólnego gotowania i jedzenia Rogalska i Kurzak rozmawiają o życiu, karierze, muzyce, zazdrości i miłości (także tej do męża artystki, którym jest znakomity tenor, Roberto Alagnia, wypowiadający się również w jednym z rozdziałów, i do ich córki Malèny), o wyrzeczeniach i samotności śpiewaków. Bardzo ciekawe są analizy bohaterek i bohaterów oper, których dokonuje Aleksandra Kurzak, motywacji ich postępowania i zachowań (na przykład Otella i Toski). Te jej wypowiedzi mogą spowodować, że czytelnik będzie w stanie inaczej spojrzeć na operę jako dzieło dramatyczne i przyciągnąć do tej sztuki nowych zwolenników, na czym kochającej swoją pracę artystce bardzo zależy.

„Dobrissimo! Opera od kuchni” jest także doskonała pod względem edytorskim. Twarda oprawa – to jakby standard, ale kredowy papier czy różne kolory czcionki stosowane dla rozróżnienia kwestii osób biorących udział w rozmowie – już nie zawsze. A jeśli do tego dodać piękne zdjęcia wykonane przez Stellę Vitchénian przedstawiające artystkę podczas przygotowywania dań, jak też i same potrawy… W połączeniu z fotografiami z archiwum Aleksandry Kurzak stanowią one dzieło mogące zadowolić największego estetę, miłośnika rzeczy luksusowych. Ta książka to – poza wszystkim – doskonały prezent pod choinkę chociażby…

Marzena Rogalska, Aleksandra Kurzak, Dobrissimo! Opera od kuchni, Wydawnictwo Znak, Kraków 2022, s. 464

Źródło:

Teatr dla Wszystkich

Link do źródła