EN

18.01.2024, 15:57 Wersja do druku

Warszawa. Zbliża się premiera „Biznesu od kuchni” w Teatrze XL

26 stycznia w Teatrze XL odbędzie się premiera spektaklu „Biznes od kuchni” w reż. Diany Karamon, czyli tragikomedii na miarę naszych czasów.

fot. Rafał Meszka

W polskiej mentalności i w powszechnym obiegu właściciel to po prostu „prywaciarz” oraz ten, na którego się „robi”. Opływający z pewnością w dostatki, trochę hucpiarz i grubianin, który pobiera ciężko zarobione przez pracowników pieniądze po to, żeby zabrać siebie i swoje dobrze dożywione pociechy, żony czy też kochanki lub kochanków na kolejne wakacje w Turcji.

Oczywiście Januszów biznesu nam nie brak, ale przecież nawet na rodzimym podwórku mamy biznesmenów z prawdziwego zdarzenia.

“Biznes od kuchni” to sztuka dla każdego kto był, chce być lub jest “na swoim”.  

Ci co doświadczyli, wiedzą że to ani komedia, ani dramat - to jest tragifarsa, komediodramat lub też istna groteska. A liczne wyobrażenia o szybkim i pewnym sukcesie bardzo szybko zderzają się z rzeczywistością, nawet brutalnością świata. To żadna bajka… Choć bywają piękne zakończenia. 

Pokolenie, które wierzy we własną sprawczość

Roman, młody dziennikarz, bohater tragikomicznej opowieści  “Biznesu od kuchni” inwestuje wszystkie posiadane pieniądze w otwarcie kawiarni z księgarnią. Jest to dla niego inwestycja pod stałe źródło stabilnego dochodu - dla niego i ukochanej żony, Ewy. 

Uśmiechają się z politowaniem Ci, co wiedzą już na co naraził siebie i żonę. Nie bez powodu mówi się, że kto pracował w gastro w cyrku się nie śmieje. 

Po zorganizowaniu oficjalnego otwarcia kawiarni "Parnas" okazuje się, że to był pikuś przy codziennej działalności nawet prostej gastronomii. A powszechne przekonanie o urokach posiadania własnego biznesu jest bardziej skomplikowane niż się wydaje.

W miarę upływu czasu brakuje pieniędzy, a konflikty między Romkiem a Ewą stają się chlebem powszednim. Z życia wzięte…

"Biznes od kuchni" to emocjonalna podróż przez życiowe wyzwania, osiąganie sukcesu i próbę odnalezienia sensu i stabilności. Historia o próbach naprawy złamanych więzi, o walce z własnymi lękami i niepewnością w obliczu trudności życiowych. Opowieść o próbie znalezienia balansu między marzeniami a rzeczywistością, między samotnością a potrzebą bliskości.

Czy Roman odnajdzie równowagę między osobistym życiem a sukcesem biznesowym czy też straci wszystko na skutek niespodziewanego zawirowania losu? A może jak to w “cyrku” zaskoczy nas zupełnie nieoczekiwany finał?

"Biznes od kuchni”

Teatr XL, Plac Hallera 5/10a, Warszawa

26 stycznia, godz. 20.00 – PREMIERA

27 stycznia, godz. 20.00

2, 3, 23 i 24 lutego, godz. 20.00 

Autorka: Diana Karamon

Reżyseria: Diana Karamon 

Ruch i choreografia: Amanda Nabiałczyk

Obsada: Julia Bochenek, Miłosz Broniszewski, Maciej Adam Łabaz, Tomasz Ostach

Reżyseria świateł i konsultacje scenograficzne: Roman Woźniak

Kostiumy: Sebastian Szarata

Charakteryzacja: Monika Dzięcioł

Opracowanie muzyczne: Diana Karamon

Fotografia: Rafał Meszka

Opieka PR: Hanna Białoń

Źródło:

Materiał nadesłany