24 października z okazji Roku Stanisława Moniuszki odbędzie się premiera pierwszej w Polsce operowej książki kucharskiej w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej.
"Moniuszko w kuchni" autorstwa niebywałego duetu: Agnieszki Kręglickiej, restauratorki i felietonistki kulinarnej, orędowniczki zrównoważonego rolnictwa oraz Marcina Gmysa, muzykologa i publicysty muzycznego, doktora habilitowanego, profesora w Instytucie Muzykologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydarzeniu towarzyszyć będą dwa chóry dziecięce Teatru Wielkiego - Opery Narodowej. Chór Artos zaśpiewa i zaprezentuje premierę swojego teledysku "Prząśniczki", a Chór Alla Polacca wykona pieśni Stanisława Moniuszki w aranżacjach Andrzeja Żylisa. Podczas spotkania powstanie również danie według oryginalnego XIX-wiecznego przepisu. Kulinarne upodobania Stanisława Moniuszki nie zostały zapisane na kartach historii. Wzmianki o wielu filiżankach herbaty wypijanych duszkiem, to zdecydowanie za mało. Autorzy naszej książki poruszyli struny wyobraźni i podążając tropem miejsc, które odwiedzał, ludzi, których poznawał, a przede wszystkim utworó