17.03.2021, 08:54 Wersja do druku

Toruń. Siedmiu kandydatów na stanowisko dyrektora Teatru Horzycy

Ocenę formalną w pierwszym etapie konkursu na dyrektora Teatru Horzycy przeszło pomyślnie siedmiu kandydatów.

fot. mat. teatru

Od połowy 2017 r. dyrektorem Teatru Horzycy jest Andrzej Churski, a jego zastępcą pozostaje reżyser Paweł Paszta. W tym roku mija ich czteroletnia kadencja, więc Urząd Marszałkowski, który jest organizatorem instytucji, rozpisał konkurs na to stanowisko.

Propozycje oceni komisja konkursowa pod przewodnictwem marszałka województwa Piotra Całbeckiego. Zasiądą w niej: wicemarszałek Zbigniew Ostrowski, sekretarz województwa Marek Smoczyk, Katarzyna Saks z Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, aktor Arkadiusz Walesiak z Teatru Horzycy, aktor Redbad Klynstra-Komarnicki, Rafał Drost z Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność, Teresa Stępień-Nowicka ze Związku Artystów Scen Polskich i Paweł Szkotak, przedstawiciel Stowarzyszenia Dyrektorów Teatrów.

- W ramach postępowania konkursowego wpłynęło 10 ofert. Podczas posiedzenia komisji konkursowej dokonano otwarcia kopert i oceny formalnej zgłoszeń, czyli sprawdzono, czy każda z kandydatur spełnia warunki opisane w ogłoszeniu konkursowym. Ocenę formalną przeszło pozytywnie siedmiu kandydatów - mówi sekretarz województwa Marek Smoczyk.

Posiedzenie komisji konkursowej, podczas którego odbędą się rozmowy z kandydatami, zaplanowano na koniec marca 2021. Przesłuchania chętnych na stanowisko potrwają dwa dni, a gdy komisja wskaże najlepszego kandydata, ostateczną decyzję w tej sprawie podejmie zarząd województwa.

Nowy dyrektor będzie pełnił swoją funkcję przez cztery sezony. Wiadomo, że o stanowisko nie będzie ubiegał się dotychczasowy szef toruńskiej sceny dramatycznej – swoją kandydaturę do konkursu zgłosił za to Paweł Paszta.

Tytuł oryginalny

„Gazeta Wyborcza - Toruń” online

Link do źródła

Wszystkie teksty Gazety Wyborczej od 1998 roku są dostępne w internetowym Archiwum Gazety Wyborczej - największej bazie tekstów w języku polskim w sieci. Skorzystaj z prenumeraty Gazety Wyborczej.