Nowy cykl Teatru Osterwy - wykłady połączone z gotowaniem na żywo potraw zainspirowanych literaturą. Dwa pierwsze spotkania związane są z premierą "Kupca weneckiego" Williama Szekspira i odbędą się 25 i 31 marca.
25 marca o godz. 19 wykład pt. >>Wątki żydowskie w "Kupcu weneckim"<< wygłosi profesor Małgorzata Grzegorzewska, właścicielka Restauracji Mandragora Izabela Kozłowska-Dechnik razem z widzami ugotuje potrawę z kuchni żydowskiej. 31 marca o godz. 19 profesor Jarosław Komorowski, członek Polskiego Towarzystwa Szekspirowskiego, opowie o "Kuchnia czasów" Williama Shakespeare'a, a kucharz Marcin Ufa z Restauracji Incognito razem z widzami i profesorem przygotuje potrawę inspirowaną dramatami szekspirowskimi. Wykłady odbędą się w teatralnym Foyer, bezpłatne wejściówki można rezerwować telefonicznie (jedna osoba może zarezerwować maksymalnie dwa miejsca). Odbiór wejściówek na wykład Wątki żydowskie w "Kupcu weneckim" w dniach 19-21 marca w kasie Teatru, odbiór wejściówek na wykład Kuchnia czasów Williama Shakespeare'a w dniach 26-28 marca.