16.07.2018 Wersja do druku

List otwarty Marcina Trońskiego do Przemysława Tejkowskiego

Jeżeli prawdą jest to, co od Pana usłyszałem, że zleca Pan trzeciej osobie decyzję o tym, co ma być zgłoszone na tak ważny i jedyny w swoim rodzaju Festiwal [Dwa Teatry w Sopocie - przyp. e-teatr], promujący kulturę nie tylko centralną, ale także regionalną, to mało, że jest to nieodpowiedzialne, ale w dodatku lekceważące - pisze Marcin Troński w liście otwartym do Prezesa Zarządu Radia Rzeszów, Przemysława Tejkowskiego.

Warszawa 16.07. 2018 r. Do Prezesa Zarządu Radia Rzeszów Pana Przemysława Tejkowskiego Szanowny Panie Prezesie, piszę do Pana list otwarty, ponieważ uważam, że moje stanowisko w sprawie powinno poznać szersze grono, niż tylko nas dwóch. Dwa tygodnie temu skończył się XIII FESTIWAL TEATRU POLSKIEGO RADIA I TEATRU TELEWIZJI POLSKIEJ, najważniejszy festiwal tego typu w Polsce. Emocje już opadły, nagrodzeni doszli do siebie, przystąpili do nowych projektów i nadszedł czas refleksji. Czas taki dopadł również mnie i dlatego postanowiłem podzielić się z Panem moimi przemyśleniami. Ten Festiwal jest wyjątkową okazją do prezentacji najlepszych słuchowisk, które powstały w rozgłośniach Polskiego Radia w poprzednim roku kalendarzowym. Najlepszych, to nie znaczy najdłuższych. Może słuchowisko Radia Rzeszów pt. "Ja to czuję, ja to słyszę" było wyjątkowe, piszę to bez ironii, ale jego długość przekraczała percepcję przeciętnego słuch

16.07.2018