EN

22.10.2011 Wersja do druku

Gdańsk. Spotkanie "Jak smakuje opera?"

w niedzielę 23 października o godz. 12 w Operze Bałtyckiej odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu "Opera? Si!". - Porozmawiamy ze śpiewakami o ich diecie i o tym, czy diva i tenor muszą być otyli - zapowiada autor cyklu Jerzy Snakowski.

Tosca, bohaterka opery Pucciniego, wyznaje: "Żyłam sztuką, żyłam miłością". Czy to rzeczywiście wystarczy do życia? Czy operowi bohaterowie nie oddają się tak prozaicznym czynnościom jak jedzenie i picie? Poszukamy przejawów sztuki kulinarnej w operach. Zajrzymy też do książek kucharskich, by zobaczyć, czy opera i balet pozostawiły tam jakiś ślad. Zaprezentujemy ludzi opery, którzy byli wielkimi smakoszami i nawet uznawali wyższość sztuki kulinarnej nad sztuką operową. W końcu porozmawiamy ze śpiewakami o ich diecie i o tym, czy diva i tenor muszą być otyli. Opowieściom Jerzego Snakowskiego i rozmowom z jego gośćmi towarzyszyć będzie muzyka - fragmenty oper związane z jedzeniem i piciem. Gościem specjalnym będzie słynny cukiernik, Tomasz Deker, który jako pierwszy na scenie Opery Bałtyckiej przygotuje coś, co będzie można zjeść. Tomasz Deker swoją pasję zaczął od szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoski

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Źródło:

Materiał własny

Materiał nadesłany

Data:

22.10.2011

Realizacje repertuarowe