11.01.2012 Wersja do druku

Łódź. List otwarty Związków Zawodowych Teatru Nowego

Wyjaśniamy pani wiceprezydent Agnieszce Nowak, że w Teatrze Nowym do związków zawodowych należy z własnej woli przeszło 70% załogi. Nie ma tu żadnych "rozrośniętych struktur", lecz zwykłe organizacje związkowe działające jak wszędzie w ramach ustalonych prawem.

Łódź, 11 września 2012 roku Pani Hanna Zdanowska Prezydent Miasta Łodzi W odpowiedzi na list ludzi teatru z całej Polski, protestujących przeciw zdumiewającemu i pozbawianemu podstaw merytorycznych obcięciu dotacji dla Teatru Nowego im. Kazimierza Dejmka, pani wiceprezydent Agnieszka Nowak przeprowadziła bezpardonowy atak na istniejące w tym teatrze związki zawodowe. Piętnuje "rozrośnięte struktury różnych związków zawodowych" w Nowym, pisze o wynikających stąd "negatywnych konsekwencjach finansowo-organizacyjnych" (jakich?) oraz posuwa się do pomówienia, że nam "bardziej zależy na obronie własnych interesów niż na zespołowym sukcesie artystycznym" (przykłady!). Wyjaśniamy p. Nowak, że w Teatrze Nowym do związków zawodowych należy z własnej woli przeszło 70% załogi. Nie ma tu żadnych "rozrośniętych struktur", lecz zwykłe organizacje związkowe działające jak wszędzie w ramach ustalonych prawem. W zakresie swoich statut

11.01.2012