EN

30.11.2012 Wersja do druku

Warszawa. Premiera "Złotego smoka"

Redbad Klijnstra reżyseruje sztukę niemieckiego dramatopisarza Rolanda Schimmelpfenniga. Polska prapremiera "Złotego smoka", którą przygotowuje impresaryjny teatrpraga.pl MCKiS, odbędzie się w sobotę 1 grudnia na mokotowskiej scenie Przodownik.

"Złoty smok" to niewielka tajsko-chińsko-wietnamska restauracja szybkiej obsługi. Pięcioro azjatów przygotowuje orientalne potrawy. Pięcioro aktorów opowiada historie. Na stół wjeżdża wołowina smażona z papryką, cebulą, marchewką i orzechami nerkowca w sosie arachidowo-kokosowym. To właśnie tu, w malutkiej kuchni, w której unosi się zapach smażeniny, umieścił akcję swojej sztuki niemiecki dramatopisarz Roland Schimmelpfennig. To właśnie tu młodego Chińczyka, zatrudnionego nielegalnie jako pomoc kuchenną, rozbolał ząb. Co się stanie z zębem? I jaka będzie reakcja stewardesy, stałej klientki baru, która znajdzie w tajskiej zupie "jakiś ząb, cały ząb, lekko skrwawiony, spróchniały, ludzki siekacz"? - Tekst jest zagadkowy, przesiąknięty absurdalnym humorem, w jakiś sposób interwencyjny, realistyczny, brutalny, a jednocześnie poetycki - mówi Redbad Klijnstra, reżyser przedstawienia. - Schimmelpfenig opowiada o dwóch światach, któ

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Opowiadania nad tajską zupą

Źródło:

Materiał nadesłany

Gazeta Wyborcza - Stołeczna nr 280 - Co Jest Grane

Autor:

Dorota Wyżyńska

Data:

30.11.2012

Realizacje repertuarowe