18 stycznia w Teatrze Współczesnym odbędzie się premiera spektaklu "Kuchnia Caroline" Torbena Bettsa w przekładzie Małgorzaty Semil i w reż. Jarosława Tumidajskiego.
Caroline Mortimer jest gwiazdą telewizyjnego programu kulinarnego. Co tydzień oglądają ją dwa miliony widzów, książki jej autorstwa rozchodzą się w niebotycznych nakładach, jej życie jest idealne - ma kochającego męża, wspaniałego syna, który właśnie ukończył studia z wyróżnieniem, i piękną posiadłość. Jednak w pewien czerwcowy wieczór nad dom i życie Caroline nadciąga burza. Bo gdy gasną światła i kamery przestają nagrywać, pojawia się niewygodna prawda, a perfekcyjne życie okazuje się być tylko pozorem, iluzją. Autor Torben Betts (ur. 1968) mieści się w czołówce współczesnych dramaturgów brytyjskich. Ukończył uniwersytet w Liverpoolu i początkowo zajął się aktorstwem, które w końcu porzucił dla dramatopisarstwa. Jego talent "odkrył" Alan Ayckbourn, angażując go jako dramaturga-rezydenta w teatrze w Scarborough. Dramaty Bettsa zyskały wkrótce uznanie publiczności i krytyków ( nagroda za Najlepszą Nową Sztukę Sezon