EN

29.07.2011 Wersja do druku

TVP Kultura. "Król Roger" od kuchni

Wystawiona w pierwszych dniach lipca w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej w Warszawie premiera "Króla Rogera" inaugurowała polską prezydencję w UE. W TVP Kultura można będzie dziś zobaczyć reportaż z przygotowań do spektaklu, który wzbudził duże zainteresowanie zarówno krytyków, jak i publiczności.

Realizację opery powierzono angielskiemu twórcy Davidowi Pountneyowi. W dokumencie reżyser zwraca m.in. uwagę na bogactwo partytury "Króla Rogera", które wynika jego zdaniem z fascynacji Szymanowskiego bizantyjskim stylem architektury, jej przepychem, ornamentyką. Pountney przyznaje, że podczas reżyserowania dzieł operowych stara się, aby scenografia nie rywalizowała nigdy z muzyką. - Aby nie współzawodniczyć z bogatą, żywą muzyką Szymanowskiego, wybraliśmy bardzo stonowany, spokojny język plastyczny spektaklu - mówi. Autorem scenografii jest Raimund Bauer. To on zaprojektował na scenie gigantyczne białe schody. Istotnym elementem spektaklu uczynił grę świateł. - Wiedziałem, że Raimund wprowadzi do dzieła estetykę chłodną, wyobcowaną. Takie podejście jest moim zdaniem lepsze niż dopasowanie do bogatej warstwy muzycznej równie bogatej metaforyki wizualnej - mówi Pountney. Zdaniem reżysera najważniejszą cechą całego dzieła jest wielo

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

"Król Roger" od kuchni

Źródło:

Materiał nadesłany

Rzeczpospolita online

Autor:

Jan Bończa-Szabłowski

Data:

29.07.2011

Realizacje repertuarowe