EN

27.01.2014 Wersja do druku

Rzeszów. Wieczór z kuchnią żydowską i "Dybukiem"

Teatr Przedmieście zaprasza 1 lutego 2014 o godz. 19 do Grand Hotelu Rzeszów (ul. Dymnickiego 1a) na "Wieczór z kuchnią i kulturą żydowską". Będzie to spotkanie przepełnione niepowtarzalnym nastrojem, w mistycznej oprawie spektaklu "Dybuk" .

Nie zabraknie oczywiście muzyki i wyśmienitych potraw kuchni żydowskiej, między innymi: filet pstrąga z kuglem, czulent z wołowiną, karp po żydowsku, pasztet z gęsi, tradycyjna chałka i maca. Cena biletu wstępu: 89 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, spektakl, parking) Rezerwacje: [email protected] lub tel. 17 250 00 00 ***** "DYBUK" Tytułowy "dybuk" to w mistycyzmie i folklorze żydowskim zjawisko zawładnięcia ciałem żywego człowieka przez ducha zmarłej osoby. Dybukiem nazywa się też samego ducha, duszę zmarłego, która nie może zaznać spoczynku z powodu popełnionych grzechów i szuka osoby żyjącej, aby wtargnąć w jej ciało. Zaś dramat Dybuk, będący jednym z najsłynniejszych utworów w języku jidysz, jest tym dla teatru żydowskiego, czym dla polskiego są "Dziady". W latach 1911-1914 Szymon An-ski zorganizował wielką ekspedycję etnograficzną poświęconą żydowskiej kulturze ludowej, która obj

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Źródło:

Materiał własny

Materiał nadesłany

Data:

27.01.2014

Realizacje repertuarowe