EN

4.12.2012 Wersja do druku

Opowieści z kuchni w "Złotym smoku"

"Złoty Smok" w reż. Redbada Klijnstry Teatrpraga.pl MCKiS na Scenie Przodownik w Warszawie. Pisze Kama Pawlicka w serwisie Teatr dla Was.

Roland Schimmelpfennig to jeden z najbardziej znanych na świecie współczesnych dramatopisarzy niemieckich. Jego sztuki rzadko jednak trafiają na polski afisz. W Warszawie można było oglądać "Arabską noc" w Centralnym Basenie Artystycznym, w Krakowie w Starym Teatrze wystawiono "Przedtem/potem". Od 1 grudnia "Złotego smoka" tegoż autora można oglądać na Scenie Przodownik na Mokotowie. Spektakl wyreżyserował Redbad Klijnstra. Przedstawienie jest oszczędne inscenizacyjnie i scenograficznie. Pięciu aktorów właściwie nie gra, ale opowiada historie, których bohaterami są pracownicy małej tajsko-chińsko-wietnamskiej restauracji "Złoty smok" oraz stali bywalcy, mieszkający nad knajpą. Mamy tu do czynienia z dwoma światami, które paradoksalnie nic o sobie nie wiedzą. Jeden to świat nielegalnych imigrantów, w tym wypadku z krajów azjatyckich, którzy przyjechali do Europy w poszukiwaniu Eldorado. Niestety ten wyśniony i wymarzony raj na miejscu okazuje się

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Opowieści z kuchni w "Złotym smoku"

Źródło:

Materiał nadesłany

Teatr dla Was

Autor:

Kama Pawlicka

Data:

04.12.2012

Realizacje repertuarowe