"Gastronomia" w reż. i choreogr. Aleksandra Sobiszewskiego we Wrocławskim Teatrze Pantomimy. Pisze Magda Podsiadły w Gazecie Wyborczej - Wrocław.
Roland Topor uważał, że świat jest szalony. Rozbijał iluzję normalności, łamał tabu, szokował makabreską. Podobnie uważa Aleksander Sobiszewski, autor "Gastronomii", najnowszego spektaklu Wrocławskiego Teatru Pantomimy. "Gastronomia" Sobiszewskiego to teatr liryczny i makabryczny Wybitny mim nie ma kompleksów jako następca Henryka Tomaszewskiego w fotelu szefa WTP i pielęgnuje swoją własną wizję, inną od teatru według tomaszewskiego. "Gastronomia" jest makabreską o fenomenie miłości, szaloną, ponurą i liryczną. Sobiszewski, który napisał scenariusz, wyreżyserował spektakl i zagrał główną rolę zakochanego kucharza-dziwaka i odludka, kontynuuje swoją ulubioną sceniczną poetykę: melanż groteski, czarnej komedii, absurdu i surrealizmu. W jego szalonej historii kucharz z fast-foodu - w szemranej dzielnicy, lekceważony przez pracowników i ośmieszany przez klientki - marzy o miłości. Przeistacza się w złowrogą hybrydę Pigmaliona z dr