EN

11.07.1973 Wersja do druku

Kuchnia

Wydarzeniem sezonu teatralnego we Wrocławiu była sztuka angielskiego autora Arnolda Weskera "Kuchnia", którą zespół Teatru Polskie­go prezentuje obecnie na scenie Teatru Wielkiego w Gdańsku. W epoce nagminnych i permanentnych narzekań na gastronomię jest to jak gdy­by publicystyka jej broniąca - a w każdym razie rzecz ukazująca "drugą stronę ba­rykady": nie maltretowanych klientów, a gonionych przez pracę, wściekłe tempo, wymagających szefów pracow­ników: kucharzy, kelnerki, cukierników, pomywaczy. Z tej strony widziana kuchnia-gigant, obsługująca 2 tysiące klientów, z których w dodat­ku połowa zamawia... ryby, jest molochem niszczącym człowieka, o dehumanizującym wręcz działaniu. Gdy ktoś przez cały dzień trzyma się takiej kuchni, to wieczorem... chce mu się tylko bić - stąd w owej zbieraninie narodowości (Anglicy, Niemcy, Irland­czyk, Żyd, Murzynka) i bójki się zdarzają - a po morder­czej pracy człowiek marzy tylko o śnie, pienią

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Kuchnia

Źródło:

Materiał nadesłany

Dziennik Bałtycki nr 163

Autor:

LAIK

Data:

11.07.1973

Realizacje repertuarowe