W dniach 7 i 8.12 o 18:30 w Teatrze Nowym Proxima odbędzie się eksperyment performatywno-kulinarny z udziałem publiczności „Przez żołądek do ciała" autorstwa Kai Jałozy.
jedzenie = kultura
jedzenie = świadomość ciała
jedzenie = sztuka sceniczna
Jest nie tylko podstawą egzystencji, ale też dostępnym na wyciągnięcie ręki narzędziem do budowania świadomości ciała. Sztuka kulinarna ma potencjał uwrażliwiania na wartość artystyczną obecną w najprostszych codziennych czynnościach skupionych wokół jedzenia, na ich poetykę i zmysłową przyjemność.
Interaktywna i multisensoryczna instalacja z kategorii food art będzie angażować wszystkie zmysły - za pomocą ruchów, dźwięków, obrazów, smaków i zapachów. To odbiorcy uruchamiają i tworzą instalację poprzez udział w niej.
Inspiracją dla formuły projektu był tekst Richarda Shustermana o somaestetyce i gastronomii, gdzie biesiada przyrównana została do sztuki scenicznej - czasowej i performatywnej, w której jedzenie pełni rolę tekstu, otoczenie staje się scenografią, a ruchy towarzyszące spożywaniu tworzą “zaimprowizowaną zbiorową choreografię”.
Za moderację doświadczenia odpowiada Natalia Oniśk - edukatorka, tancerka, performerka i aktywistka taneczna.
koncept i wykonanie: Kaja Jałoza
światło: Wojciech Kiwacz
dźwięk: Bogdan Czyszczan
Projekt zrealizowany ze środków pochodzących ze Stypendium Twórczego Miasta Krakowa.