EN

1.12.2023, 10:25 Wersja do druku

Kraków. Instalacja performatywna-kulinarna w Teatrze Nowym Proxima

W dniach 7 i 8.12 o 18:30 w Teatrze Nowym Proxima odbędzie się eksperyment performatywno-kulinarny z udziałem publiczności „Przez żołądek do ciała" autorstwa Kai Jałozy.

fot. mat. teatru

jedzenie = kultura

jedzenie = świadomość ciała
jedzenie = sztuka sceniczna

Jest nie tylko podstawą egzystencji, ale też dostępnym na wyciągnięcie ręki narzędziem do budowania świadomości ciała. Sztuka kulinarna ma potencjał uwrażliwiania na wartość artystyczną obecną w najprostszych codziennych czynnościach skupionych wokół jedzenia, na ich poetykę i zmysłową przyjemność.

Interaktywna i multisensoryczna instalacja z kategorii food art będzie angażować wszystkie zmysły - za pomocą ruchów, dźwięków, obrazów, smaków i zapachów. To odbiorcy uruchamiają i tworzą instalację poprzez udział w niej.

Inspiracją dla formuły projektu był tekst Richarda Shustermana o somaestetyce i gastronomii, gdzie biesiada przyrównana została do sztuki scenicznej - czasowej i performatywnej, w której jedzenie pełni rolę tekstu, otoczenie staje się scenografią, a ruchy towarzyszące spożywaniu tworzą “zaimprowizowaną zbiorową choreografię”.

Za moderację doświadczenia odpowiada Natalia Oniśk - edukatorka, tancerka, performerka i aktywistka taneczna.

koncept i wykonanie: Kaja Jałoza
światło: Wojciech Kiwacz
dźwięk: Bogdan Czyszczan

Projekt zrealizowany ze środków pochodzących ze Stypendium Twórczego Miasta Krakowa.

Źródło:

Materiał nadesłany