Teatr Dramatyczny obchodzi 65-lecie istnienia. Z tej okazji wydana została książka... kucharska. A w niej niecodzienne przepisy prosto z teatralnej sceny.
Aromatyczny lek na tęsknotę, Gołąbki Hrabiego eM. Ka. Zet. Beniowskiego, mALINA, czyli romantyczna beza - to tajemnicze nazwy potraw, które znalazły się w książce kucharskiej białostockich artystów. A wszystkie one zaczerpnięte są prosto ze spektakli wystawianych na deskach białostockiego teatru. Książka "Teatr od kuchni" wydana została z okazji 65. jubileuszu Teatru Dramatycznego. Wczoraj odbyła się jej promocja. Było też gotowanie na żywo oraz degustacja. - To 19 historii-spektakli opowiedzianych z perspektywy ich bohaterów - tłumaczy Monika Bania, autorka książki. - Znajdziemy w niej m. in. jednego z braci z "Samotnego zachodu", który gotuje obiad, czy Słowackiego piszącego list do kolegi. A wszystko to oczywiście w formie kulinarnego przepisu. Książka ozdobiona jest zdjęciami ze spektakli. Ich autorem jest Bernard Bania. Oprócz książki w foyer teatru zaprezentowana została wystawa pt. "Dramatyczni" Konrada Adama Mickiewicza. Zdjęcia pr