To największy festiwal kultury żydowskiej w Polsce. Po raz 13. organizuje go Fundacja Shalom. Od tygodnia w całej Warszawie odbywają się spektakle teatralne, koncerty, wystawy, spacery śladami pisarzy żydowskich.
Przed nami jeszcze trzy dni festiwalu, m.in. tradycyjny jarmark z ulicznymi straganami, jedzeniem i rękodziełem, który w sobotę i w niedzielę rozłoży się na ul. Próżnej. Oto, co jeszcze się będzie działo. Festiwal kulinarny Znawcy żydowskiego gotowania prowadzą pokazy i warsztaty kulinarne, a w restauracjach i barach działających wokół placu Grzybowskiego, m.in. Bagels & Friends, City SAM, Bistro Charlotte Menora, Kieliszki na Próżnej, a nawet japońskiej restauracji Benihana, można spróbować żydowskich specjałów ze specjalnie przygotowanych festiwalowych menu. Spośród tych pozycji najlepsze potrawy wybiorą publiczność i jury pod przewodnictwem Macieja Nowaka. Rozstrzygnięcie plebiscytu na najlepsze danie festiwalowe nastąpi w niedzielę, 4 września, o godz. 15 w patio budynku Cosmopolitan, Twarda 2/4. Wstęp wolny Muzyczny spacer To koncert muzyki klezmerskiej, w rytm której goście spacerować będą śladami ulic przedwojennej Warszaw